D.U.P.A. 13 ani: Tabloul mediatorilor - o vesnica necunoscuta

 


Tabloul mediatorilor autorizați este o veșnică necunoscută. De ce este acesta atât de important? Păi, profesia de mediator poate fi exercitată numai de către cei autorizați (art. 12 alin. 4 din lege). Toți mediatorii autorizați sunt înscriși în tabloul mediatorilor întocmit de Consiliul de Mediere și cuprinde, printre altele: adresa sediului profesional,  adresa de email și numărul de telefon (art. 12 alin. 1 și alin. 2 din lege). Acest tablou trebuie actualizat periodic și cel puțin o dată pe an de către Consiliu (art. 12 alin. 3 și art. 20 lit. f din lege).

Verificând în Monitorul Oficial, am constatat că ultima dată Tabloul mediatorilor autorizați a fost publicat în temeiul Hotărârii Consiliului de Mediere nr. 177/8.10.2018 (M.Of. nr. 863 din 11 oct. 2018). Sunt 10.627 de mediatori autorizați, conform evidenței de pe site-ul Consiliului de Mediere. Evident, din moment ce nu avem Tabloul publicat în anul 2019 și nici în anul 2020, rezultă că suntem în ilegalitate. Dar, partea mai interesantă este cu privire la cei care apar înscriși în Tablou, dar nu au plătit restanțele către Consiliu  - or, neplata taxelor este abatere disciplinară potrivit art. 38 lit f) din legea noastră modificată în anul 2019, iar sumele restante pe ultimii trei ani se recuperează pe cale civilă. Consiliul însă, în loc să aplice normele disciplinare care au caracter imperativ și imediat, a dat tot felul de derogări și reduceri contra legem. Ultima – Hotărârea nr. 118 din 25.08.2020 – este cea mai revoltătoare: a permis celor care au datorii să se suspende la cerere dacă plătesc 100 de lei din acea datorie; în caz contrar, prin această hotărâre s-a decis că toți datornicii vor fi suspendați pentru șase luni. Evident, acest lucru contravine legii care spune că sunt patru categorii de sancțiuni, iar cea a suspendării variază de la o lună la șase luni și că, oricum, sancțiunea se aplică după finalizarea unei proceduri disciplinare, nicidecum anteriori.

Oricum, nu știu care este situația în țară, dar o voi expune pe cea din județul Bihor, unde îndeplinesc o funcție reprezentativă organizată potrivit statutului, dar complet ignorată de Consiliu. Astfel, în luna decembrie 2019 Consiliul de mediere a dispus ca CPMJ-urile din țară să ia legătura cu toți mediatorii din județ pentru a verifica și actualiza datele acestora, mai exact datele de contact și situația plății taxelor. Ni s-au dat 10 zile la dispoziție. Noi, cei de la CPMJ Bihor am împărțit pe cei 116 mediatori din județul nostru și am început să îi sunăm. Iată ce am constatat: 9 aveau numele de telefon greșite; 15 au spus că nu știu ce să facă, urmează să decidă dacă vor plăti restanțele sau nu; 16 ne-au solicitat să fie suspendați din Tablou; trei ne-au spus ceva ce ne-a uimit și revoltat, dar voi detalia asta mai jos; 6 au spus că nu vor plăti restanțele, dintre care unul chiar ne-a indicat o zonă anatomică unde să îl pupăm, că cică oricum nu avem ce să îi facem altceva; doi ne-au spus că vor să plătească restanțele în rate; unul a spus că vrea să fie radiat din Tablou și să nu mai audă de noi.

Revin la cei trei mediatori care ne-au uimit cu răspunsurile. Unul ne-a spus că nu a activat vreodată și nu dorește să activeze pe viitor în această profesie, dar cu toate astea a achitat taxele pentru anii 2014-2017 ca să nu fie probleme. Altul a spus că a formulat cerere expresă adresată Consiliului de Mediere pentru a fi suspendat încă din urmă cu doi ani, dar nu a primit vreun răspuns și, mai mult, încă figurează în Tablou, astfel că i s-au calculat taxele restante pe care trebuie să le plătească, totuși, în continuare. Cel de-al treilea ne-a spus că biroul său de mediator a fost sistat de la Finanțe încă din anul 2015 și că nu mai are nicio treabă cu profesia de mediator.

Ieri le-am trimis câte un email tuturor celor 116 colegi din Bihor aflați pe lista de pe site-ul Consiliului, să îi invit în grupul de Facebook special creat pentru mediatorii bihoreni. Am folosit datele lor publice, din Tabloul mediatorilor. Ei bine, 21 de mesaje nu au fost expediate întrucât adresele respective nu sunt corecte.

O colegă mediator mi-a arătat un mesaj prin care Consiliul declanșează procedura de sancționare disciplinară a ei pentru 400 de lei restanți. A fost atenționată prin acest mesaj că va fi sancționată cu suspendarea pe 6 luni, iar dacă nu plătește tot va fi chiar exclusă din profesie – de două sancțiuni disciplinare pentru aceeași faptă încă nu am mai auzit! După cum văd eu, soluția la presupusa abatere era deja luată mai înainte de a se declanșa procedura disciplinară. Surpriza mea este că am dovada că acea colegă are toate taxele plătite la zi.  

Dacă Consiliul are datoria de publicarea  Tabloului, tot el are obligația de actualizare a datelor. Legea e clară: acest lucru trebuie făcut în mod periodic. Când anume e necesar acest lucru? Logic, când intervin schimbări în datele mediatorilor sau în componența acestora. Când a publicat ultima oară Consiliul un Tablou actualizat? În anul 2018. La câți mediatori s-au modificat datele? Păi, numai în Bihor avem 50% în această situație. Dacă extind calculul la nivel național – mediatori cu date schimbate, respectiv mediatori ce ar fi trebuit deja să fie suspendați imediat pentru neplata taxelor, rezultă că din așa numitul Tablou al mediatorilor autorizați s-ar putea să rămână doar ....coperțile. Ne permitem asta?! Eu spun că nu. Dar nici nu este normal ca, în Tablou, persoane care nu vor să fie mediatori sau care nu respectă legea să figureze alături de persoane competente și cu taxele la zi.

Lucrurile acestea sunt extrem de serioase. Fără organizare legală, medierea nu poate funcționa eficient. Medierea este nobilă, dar ea trebuie resuscitată. DUPĂ 13 ani, eu spun că merităm asta.


 Gianina Clop, mediator 

Vicepreședinte CPMJ Bihor

fb.com/gianinanicoleta.clop

 

Arhivă:

1. Medierea - un proiect care trebuie resuscitat




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Hocus-Pocus cu mediatorii

Se suspenda sanctionarea mediatorilor. Tot nelegal, insa.

Trei, Doamne, si toate trei