DUPA 13 ani: activitatea CPMJ-urilor

 

Corpurile Profesionale ale Mediatorilor din Județ s-au înființat în anul 2015, o dată cu noul Statut al mediatorului. Desigur, nelegal, pentru că ele au fost consacrate în Legea noastră de abia în luna iulie 2019. Mai sunt și alte forme de organizare a acestei profesii – reprezentanții de pe lângă curțile de apel, conferințele naționale etc. Intenția a fost bună: delegarea atribuțiilor Consiliul de Mediere  o instituție mamut și dovedită ca ineficientă  către structurile teritoriale. În realitate, s-au creat doar normele, nu și pârghiile. Dar în postarea de azi vreau să mă refer la transparență.

Conform art. 28 pct. 36 din Statutul profesiei de mediator orice mediator are dreptul „să participe la ședințele organelor de conducere a C.P.M.J. din care face parte”. De asemenea, potrivit art. 71 alin. (2) La ședințele organelor de conducere a C.P.M.J. poate participa (...) orice membru al C.P.M.J. cu drept de exercitare a profesiei. Mediatorii își pot manifesta dorința de a participa la ședința organelor de conducere al C.P.J.M., în baza unei cereri adresate președintelui C.P.M.J.

Nu ştiu cum sunt organizate CPMJ-urile în alte judeţe. Noi, la Bihor, avem o pagină de Facebook administrată de preşedinte, iar recent am înființat un grup de facebook mediatori BIHOR administrat de un vicepreședinte şi un grup pe whatsapp administrat de preşedinte. Încercăm să comunicăm astfel acţiunile noastre pentru public (în primul caz) sau exclusiv pentru membrii noştri (pe celelalte două platforme). Teoretic, orice mediator poate participa la ședintele organelor de conducere ale CPMJ; practic, nu avem unde să îi invităm. Bine, că nici măcar nu avem practica de a-i anunța de organizarea acestora, asta e altă poveste. Eu încerc să schimb lucrurile chiar de la următoarea ședință, convocată pentru data de 30.09.2020.

Niciun CPMJ nu are site sau sediu propriu – dacă ar avea alocată o sumă de bani din taxele strânse de Consiliul de mediere din teritoriu, poate că s-ar rezolva şi asta, dar Consiliul încă nu respectă art. 76 lit. a) din Statut. Se pare că există o pagină rezervată pe site-ul Consiliului de Mediere, dar constat că pentru anii 2016-2020 sunt aici doar 54 de anunţuri de la toate cele 42 de CPMJ-uri din ţară – asta înseamnă că fie această posibilitate nu este cunoscută sau nu este eficientă, fie sunt multe CPMJ-uri care nu au niciun fel de activitate. Mai mult, niciun raport de activitate al vreunui CPMJ nu este publicat. Nicio minută a întâlnirilor dintre Consiliul de mediere și organele de conducere ale CPMJ nu apare pe undeva  în ultimele 18 luni au fost trei astfel de întâlniri, ultima nici măcar menționată pe site, deși ritmul lor trebuia să fie unul lunar. Tot astfel, nu există vreo memorie instituțională în legătură cu Conferințele Naționale a Mediatorilor organizate anual sau a Comisiilor privind relația cu sistemul judiciar de pe raza Curților de Apel.

Avem norme, dar nu sunt respectate. Organizarea este uneori deficitară, alteori prea birocratizată. DUPĂ 13 ani este timpul să reflectăm dacă nu cumva sunt o grămadă de blocaje instituționale în funcționarea profesiei.

................................

* `a` în loc de `ale` - greşeala gramaticală nu îmi aparţine. 

Asemenea greșeli sunt foarte multe prin actele noastre oficiale, publicate în M.Of. De exemplu, în Statut apare de două ori art. 76, dar cu conţinuturi diferite. În art, 71 alin. (2) scrie „La ședințele organelor de conducere a C.P.M.J. pot participa membrii din Consiliul, precum și orice (...)” – care consiliu și de ce cuvântul este articulat?. În art. 24 alin. (3) din lege se menţionează denumirea structurii noastre judeţene ca fiind „Corpul profesional al mediatorilor din fiecare județ (CPMJ)”, pe când la art. 56 alin. (2) din Statut, denumirea şi acronimul diferă: „Corpul Profesional al Mediatorilor Autorizați din Județ (C.P.M.J.)”, iar pe site-ul Consiliului se folosește denumirea „Corpul Profesional al Mediatorilor din județ”. Legea noastră și Regulamentul CM folosește denumirea „Consiliul de mediere” pe când Statutul profesiei și site-ul oficial folosește  denumirea „Consiliul  de Mediere”. În Codul etic al membrilor CM scrie la art. 7 alin. (2) „Consiliul va comunica oficial deciziile şi hotărârile sale prin publicarea pe site-ul propriu a hotărârilor adoptate” - o propoziție care începe cu hotărâri și decizii și se termină doar cu hotărâri.

 

Arhivă:

1. Medierea - un proiect care trebuie resuscitat

2. Tabloul mediatorilor – o veşnică necunoscută

3. Contest hotărârea CM de păsuire a datornicilor

4. Mii de mediatori sancționați ilegal într-o zi

5. Model de contestaţie mediator sancţionat

6. Hocus-Pocus cu mediatorii

7. Cunoaștem sub 10% din activitatea Consiliului de mediere


 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Hocus-Pocus cu mediatorii

Se suspenda sanctionarea mediatorilor. Tot nelegal, insa.

D.U.P.A. 13 ani: Mii de mediatori sanctionaţi ilegal intr-o zi