Se suspenda sanctionarea mediatorilor. Tot nelegal, insa.

 

Până acum câteva zile ne plângeam că nu cunoaștem hotărârile Consiliului de mediere, din moment ce acestea nu sunt publicate pe site, la rubrica special rezervată. Iată însă în ultimele două săptămâni Consiliul a publicat trei hotărâri din acest an. După calculele mele, dacă în fiecare zi s-ar publica câte una din cele 13.000 de hotărâri adoptate până acum, ar trebui peste 30 de ani să le vedem pe site pe toate. 

Astăzi s-a publicat o hotărâre de lunea trecută: prin hotărârea nr. 133 din 21.09.2020 s-a decis suspendarea efectelor Hotărârii nr. 126/25.08.2020 a Consiliului de Mediere prin care au fost sancționați 3.200 de mediatori.

Hotărârea nr. 133/2020 este nemotivată, preambulul său făcând trimitere la un proces-verbal care nu face parte din hotărâre și nu există, din moment ce nu este public. Ea este nelegală din trei puncte de vedere:

a. La data suspendării, actului administrativ era deja executat. Astfel, în noaptea de 17/18 septembrie 2020 toți cei 3.200 de mediatori sancționați prin hotărârea nr. 126/2020 au fost scoși de pe siteul www.cmediere.ro administrat din evidența pentru mediatorii activi și puși în cea pentru mediatori suspendați, și toți au primit în datele de 18 și 19 septembrie 2020 un mesaj pe email din partea Președintelui Consiliului prin care au fost informați că fuseseră sancționați. Prin aceste acte de executare, actul administrativ a intrat în circuitul civil, producându-și efectele.

b. Consiliul și-a arogat o competență pe care nu o are și anume aceea de suspendare. Astfel, ulterior emiterii unui act administrativ, potrivit art. 14 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, suspendarea executării acestuia se poate dispune doar de către instanța de judecată și numai la cererea persoanei vătămate de acest act. Or, pe de o parte, Consiliul nu este instanță de judecată să fi putut suspenda o hotărâre a sa. Pe de altă parte, niciun mediator dintre cei sancționați nu au cerut o astfel de suspendare care, oricum, s-ar fi produs doar față de el, nu față de toți cei sancționați.

c. Măsura suspendării nu are termen. Suspendarea nu poate fi decât temporară. În cazul actelor administrative, suspendarea se dispune pentru a evita o pagubă iminentă și are loc până la soluționarea acțiunii în anulare a actului administrativ. Dacă nu se stabilește un termen al suspendării, rezultă că – de fapt – este vorba despre o decizie de a face ineficient actul administrativ nelegal, ceea ce echivalează cu o revocare. Or, revocarea hotărârii nr. 133/2020 nu poate fi decisă din moment ce deja și-a produs efectele.

Evident, am contestat această hotărâre, așa cum am făcut și cu Hotărârea nr. 126/2020 – am făcut plângere prealabilă adresată Consiliului, după care mă duc la instanță, potrivit Legii 554/2004 a...contenciosului administrativ – pentru prima dată în istoria sa, Consiliul scrie corect denumirea acestei legi, deci nu scriu degeaba aceste articole :).

Repet ceea ce am mai spus: un mediator poate fi sancționat disciplinar numai pentru neplata taxei pe ultimul an. Toate taxele restante pot fi recuperate cel mult pentru ultimii trei ani numai pe cale civilă.

DUPĂ 13 ani constat că avem un organ administrativ care ne gestionează cariera, dar care încalcă toate normele de drept administrativ. E timpul să îndreptăm această situație.


  Gianina Clop, mediator 

Vicepreședinte CPMJ Bihor

fb.com/gianinanicoleta.clop


 Arhivă:

1. Medierea - un proiect care trebuie resuscitat

2. Tabloul mediatorilor – o veşnică necunoscută

3. Contest hotărârea CM de păsuire a datornicilor

4. Mii de mediatori sancționați ilegal într-o zi

5. Model de contestaţie mediator sancţionat

6. Hocus-Pocus cu mediatorii

7. Cunoaștem sub 10% din activitatea Consiliului de mediere

8Activitatea CPMJ-urilor

9. Altă hotărâre de sancționare a mediatorilor pe care o contest

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Hocus-Pocus cu mediatorii

Trei, Doamne, si toate trei